Huoneiston lämpötila

Asumisterveysohje

Asuinhuoneistojen lämpötiloista on annettu ohje, joka perustuu Terveydensuojelulakiin (763/94) 32 § ja on voimassa toistaiseksi 1.5.2003 lähtien. Tämän ohjeen noudattamista valvovat kuntien terveystarkastajat tai joissain kunnissa ympäristötarkastajat.

Ohjeessa on annettu seuraavia lämpötiloja:

  • Terveydellinen haitta aiheutuu, jos huonelämpötila laskee alle 18 ºC.
  • Hyvä taso 21 ºC
  • Huoneilman lämpötila ei saa kohota yli 26 ºC, ellei lämpötilan kohoaminen johdu ulkoilman lämpimyydestä. Lämmityskaudella huoneilman lämpötilan ei tulisi ylittää 23 - 24 ºC.

celsius-2125-1920

Huonelämpötilojen vaihtelu

Kun patteriverkosto on perussäädetty, on hyvä taso huonelämpötilan vaihtelulle +/- 1 ºC., eli huonelämpötilat ovat kahden asteen sisällä, ja välttävällä tasolla, kun huonelämpötilat poikkeavat +/- 1,5 ºC, eli huonelämpötilat ovat kolmen asteen sisällä.
Mikäli huonelämpötilat vaihtelevat enemmän kuin +/- 2 ºC:tta, on syytä suorittaa patteriverkoston perussäätö.

Mistä huonelämpötila mitataan?

Huonelämpötila mitataan mistä tahansa oleskeluvyöhykkeeltä noin 1,1 m:n korkeudelta.
Oleskeluvyöhyke on huoneen osa, jonka alapinta rajoittuu lattiaan. Yläpinta on 1,8 metrin korkeudella lattiasta ja sivupinnat 0,6 metrin etäisyydellä seinistä tai vastaavista kiinteistä rakennusosista.
Tavanomaisia mittauspaikkoja on olohuoneen sohvapöytä, makuuhuoneessa sängyn päältä, keittiössä pöydältä.

Minkälaisella mittarilla mitataan?

Mittaa vain mittarilla, joka on lämpötilan näytön osalta tarkistettu. Käytössä on paljon mittareita, jotka ovat epätarkkoja.